Circus Custers

Discographie

 

Hieronder vind je een beknopte discographie / geschiedenis die zeker niet volledig is. Klik op een plaatje voor meer bijzonderheden, achtergronden of songteksten. Per klik vind je songteksten, muzikanten die meewerkten, lijsten met liedjes, maar ook in vogelvlucht de geschiedenis van het duo van begin tot eind.

iTunes heeft een behoorlijke verzameling circus custers materiaal in de winkel,

Kun je iets niet vinden, gebruik dan het contactformulier, misschien hebben wij nog ergens iets...1981 - Logo ontworpen door Ruud Rensen.

logo

De naam Circus Custers ontstond toen Herman Erbé als recreatieleider werkte op Camping Stortemelk - Vlieland.
Kort daarvoor had hij Joseph ontmoet toen die optrad in het café (Husse) van Herman in Amsterdam. Herman had toen al een soloLP gemaakt (de Potsenmaker) en deed solo optredens met gitaar. Eerder was hem het samenwerken met andere muzikanten goed bevallen (o.a met gitarist Ben Brouwers, toetsenist Luuk de Bruin en diverse anderen). Herman was enthousiast over het pianospel van Joseph en omgekeerd was Joseph onder de indruk van Hermans repertoire en dus werd besloten tot muzikale samenwerking. Als helft van een pril muzikaal duo ging Joseph mee naar Vlieland.
Daar werd de naam Circus Custers bedacht, gewoon omdat het lekker bekte. Vooral de achternaam van Herman was voor veel mensen maar vreemd - Erbé bleek lastig en werd vaak onthouden als RB met de vraag waar die afkorting voor stond.

Toen al was Stortemelk in de zomer de plek waar kampeerders en andere bezoekers van het eiland kunnen genieten van een uitgebreid cultureel programma, en ook nu is dat nog zo.
Destijds was Ruud Rensen de maker van de recreatiekrant en de decors die voor de voorstellingen en optredens gemaakt werden.

1982 - Tante Fiet vertelt Husse en de Reus.

logo

Hoes ontworpen door Ruud Rensen.

Tante Fiet vertelde op Camping Stortemelk elke avond een verhaal voor de kinderen.
Begeleid door Herman en Joseph groeide het dagelijkse kwartiertje uit tot een ervaring die velen van toen nu nog niet vergeten zijn.

Voor het zomerseizoen van 1981 had Herman een kindervoorstelling bedacht: Husse en de Reus. Hij vroeg Joseph om met hem de voorstelling in het theater te spelen. Tijdens de zomer van 1981 waren ze samen op Vlieland waar Herman de recreatie op Camping Stortemelk leidde, met in zijn team Renske Tromp - Tante Fiet. Zij vertelt op deze plaat het verhaal van de voorstelling, en ook de liedjes staan erop.

De voorstelling beleefde jaren later nog een remake: met Han Bosman in de rol van Husse.

1983 - Romantisch Verbitterd

logo was de eerste LP van Circus Custers.
De plaat verscheen in 1983 en werd geproduceerd door Bert Ruiter.

Muzikanten:
 • Ton Scherpenzeel & Joseph Custers - keyboards
 • Ab Tamboer - slagwerk
 • Jan Vermeulen - bas
 • Eddie Conard - percussie
 • Fred Leeflang, Tom Barlage & Jan Zethof - saxofoon
 • Johan Slager & Theo Houtkoop - gitaar
 • Joseph Custers & Herman Erbé - vocals

 

Nummers:
 • Circus Custers / Ober
 • Doe d'r dan wat an
 • Ik la je niet alleen
 • Verliefd
 • In dit Bed
 • Nog nooit
 • Vol, te vol
 • Wilde ganzen (winter '63)
 • Allerschoonste stoepie
 • Kop in de wind
 • Parkiet is dood
 • Circus Custers finale
De meeste nummers weerspiegelen de fase waarin Herman Erbé zich die periode bevindt: afscheid van een oude liefde, in de war van een nieuwe. En net als op zijn soloplaat De Potsenmaker de nummers die 'ergens over gaan' (Nog Nooit, Ober) weglachen met nummers die stampen en meegezongen mogen worden (In dit bed). Allerschoonste Stoepie is een combinatie van beide en werd vaak verkeerd begrepen. De ballade Kop in de wind zal later als titelsong op de gelijkname CD verschijnen met een nieuw arrangement en staat nog steeds op het lijstje van Herman's favoriete nummers. De CD is te bestellen bij Fonos.

1983 - Verliefd

logo

is de eerste single die van Circus Custers wordt uitgebracht.
Frits Spits is enthousiast en pikt het nummer op.
Dan begint het echte circus: radio en TV optredens. Herman en Joseph werken in de zomer nog steeds op Camping Stortemelk op Vlieland en tijdens een activiteit daar belandt een kinderhiel onder het oog van Herman met als gevolg een blauwe plek. Net voor een opname voor een muziekprogramma van Veronica. Annet van Trigt, de presentatrice, zal in haar aankondiging een verhaal ophangen over 'echte circusartiesten' en de blessure. Het oog van Herman wordt door de visagiste extra blauw gemaakt in plaats van gecamoufleerd. Dan gaat het gebeuren, en Annet spreekt een heel andere tekst uit - geen woord over het blauwe oog! Maar ja, het is een live - programma en dat oog kan niet meer afgeschminkt....

Verliefd komt niet verder dan de tipparade maar blijft in het hoofd van heel veel mensen hangen.

En Herman is inmiddels (en nog steeds) getrouwd met het meisje dat hem inspireerde.

1984 - Louise

logo

komt uit in 1984 en moet de opvolger van Verliefd worden, als vrolijke zomersingle.

Het nummer strandt in de tipparade. De hoesfoto is genomen na de finish van een loopwedstrijd, waar Herman graag aan meedoet. Joseph zorgt liever voor bloemen bij de finish...
Ze krijgen het steeds drukker, treden veel op. Vaak kiest Herman ervoor om een aantal kilometers voor het podium uit de auto te stappen en de rest van de afstand naar het theater rennend af te leggen. Veel echte vrije tijd is er niet meer.
Vrienden en bekenden worden in dienst genomen als technicus: Jan Zethof zal jaren meewerken aan de optredens van Herman en Joseph als saxofonist maar vooral als geluidstechnicus en rots in de branding.
Ook Ben Brouwers - met wie Herman eerder vaak samen speelde en met wie hij voor en na Circus Custers (en nog steeds) goed bevriend is - doet mee met optredens als gitarist en zal gedurende lange tijd het licht verzorgen voor de voorstellingen.
Bert Koster - allround en zeer ervaren technicus die jarenlang allerlei theatergroepen ondersteunde en geruime tijd de techniek van Jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam verzorgde heeft jarenlang met Circus Custers gewerkt. Inmiddels heeft hij veel succes als stand up comedian en werkt af en toe met Herman samen in het duo Circus Koster - uiteraard een naam met een vette knipoog naar een ander gedeeld verleden.
Jan Tijsterman hoort zeker ook in dit rijtje thuis: goede vriend van Joseph en met hem en Herman lid van Trio Thijs - een soort van multomappenband die in de beginjaren van Circus Custers menig feestje opvrolijkte.
Matthieu Custers (de broer van) heeft zo ongeveer alle taken vervuld die je rondom het muzikale duo kunt bedenken. Manager, tekstschrijver, jurist, boekhouder en kritische fan. Maar was het leukst als Dorus, die hij perfect imiteerde, met Joseph als meneer Steyn op de toetsen.
Tibor Korzelius, kon altijd gebeld worden als er teveel optredens geboekt waren of de heren het niet meer verantwoord vonden zelf door het land te rijden. Tibor reed dan voor in prachtige bolides en zorgde ervoor dat elk optreden op tijd bereikt werd.

1985 - In de zomer

logo komt uit in 1985 uit en weer wordt een vrolijk nummer geen zomerhit.

De B-kant bevat de ballade 'Vissen' waarin het lot van de gedwongen gepensioneerde prachtig bezongen wordt. Misschien zijn in dit geval voor en achterkant van de single het meest kenmerkende van het duo Circus Custers: aan de ene kant willen ze dolgraag een hit en denken dat te kunnen forceren met uptempo vrolijke deuntjes, aan de andere kant schrijft Herman nummers waaraan elke hitpotentie ontbreekt maar die het zeker waard zijn beluisterd te worden.

VISSEN

Hij hield eigelijk nooit van vissen, maar ja ineens kwam dat pensioen,
de hele dag thuis dat, dat was ie ook gauw zat,
en dit geeft je nog wat te doen.
drie maal in de week het park, nu veel goedkoper met de bus
daar zit ie dan met al die anderen,
voordeel van 65 plus
refr:
Hield eigenlijk nooit van vissen
hield eigenlijk nooit van vissen
Hij hield eigenlijk nooit van vissen
Vissen hielden niet van hem
dertig jaar hetzelfde werk, maar geen collega wist er iets,
een aardigheidje maar, als dank voor dertig jaar,
iets tastbaars bij zo’n laatste speech,
Omdat het idee van zijn chef kwam en ze zelf ook niets beters wist,
zei zijn vrouw dat het heel erg leuk was en
dat ie vroeger wel eens had gevist.

refr:
altijd van hem gehouwen of het op z’n minst altijd gedacht
alles was zo snel gegaan, het gezin dat werd haar baan
nu had ze hem de hele dag.
Zet op z’n minst zo’n zes keer koffie, er tussen een paar keer thee
hij grijpt steeds vaker naar die hengel,
en neemt twee thermosflessen mee.

refr:

Hij kijkt wat wazig naar zijn dobber, een wezenloze ouwe dwaas,
haalt is een keertje op, kijkt naar die lege haak
en vernieuwt nog een keer het aas

1986 - Drank en Vrouwen

logo

verschijnt in 1986 op single.
Op de B-kant Jaloers.
De single is geproduceerd door Bert Ruiter.

De single haalt geen tip of hitnotering maar Drank en vrouwen zal jarenlang op het lijstje staan met nummers die het duo graag speelt, een stevige blues.
De tekst:

't Was een blauwe maandag het hele weekend blauw
Dat begon op vrijdag 't komt allemaal door jou
Je kon er nie meer tegen: de lucht van teveel drank
en je zei je slaapt maar in je eentje je roes uit op de bank
Ik riep nog in het park daar staan banken genoeg
En toen kwam ik nog zeker zo'n zes keer langs de kroeg

Drank en vrouwen vrouwen en drank
Niet te vertrouwen eeuwig stank voor dank
Drank en vrouwen vrouwen en drank
't Loopt altijd uit de klauwen, het loopt altijd uit de hand

Een agent maakt me wakker zegt dat kan echt niet meneer
Ik zeg snotneus hou je harsens want mijn kop doet al zo zeer
Hij fluit om assistentie, ik kon nauwelijks staan
Maar 1 ding was zeker dat die vogel wou slaan
En dat moet niemand flikken dat moet echt echt niemand doen
Maar toen ik bijkwam lag ik in de cel op net zo'n rotbank als in het plantsoen

Drank en vrouwen vrouwen en drank
Niet te vertrouwen eeuwig stank voor dank
Drank en vrouwen vrouwen en drank
't Loopt altijd uit de klauwen, het loopt altijd uit de hand

Het kan wel even duren voor ik terugkom bij jou, schat
'k Moet het allemaal verwerken 'k heb m'n portie wel gehad
Bovendien is het heerlijk geen gezeur aan m'n hoofd
'k Heb toch ergens in geloofd
Voor december ben ik terug schat niet omdat ik van je hou
Dan wordt de cel zo ongezellig en het park veel te koud

Drank en vrouwen vrouwen en drank
Niet te vertrouwen eeuwig eeuwig stank voor dank
Drank en vrouwen vrouwen en drank
Loopt altijd uit de klauwen het loopt altijd uit de hand

1987 - Als ik zestien ben

logo

De plaat Als ik 16 ben ontleent haar titel aan het gelijknamige nummer. Dat werd geschreven voor een met kinderen gemaakte musical. De dromen en wensen van de kinderen werden in liedvorm gegoten en dat bleek zulke leuke liedjes op te leveren dat er een plaat van gemaakt kon worden. Aangevuld met een paar nummers uit de BLUFshow, uitgezonden door de TROS.

muzikanten:

 • Gitaar: John Eskes, Lex Bolderdijk, Eddy Mulder, Toon Vieyra, Theo Houtkoop
 • Bas: Jan Hoekstra
 • Slagwerk: Nico de Gooyer
 • Saxofoon: Fred Leeflang
 • Ukelele: Herman Erbé en Lex Bolderdijk
 • Toetsen: Joseph Custers
 • Koor: Tamara, Vanessa en Marieke Klein en het Robert Kennedy Koor olv Willem Pronk
 • Zang: Herman Erbé en Joseph Custers

 

nummers:

 • Bluf- oeverture
 • Als ik zestien ben
 • De afwas
 • Honderzestig kamers voor mezelf
 • In de zomer/ in de winter
 • Monica
 • 't Jaegerspaerd
 • Domino
 • Spoken
 • De slappe lach
 • Tseetsee vlieg
 • Bluf- finale

 

Als de plaat uit is blijkt Monica meer dan een kinderliedje en het wordt op single uitgebracht waarna volle zalen volwassenen hun vingers branden aan een aansteker...

1987 - Monica

logo

is de grootste hit van Circus Custers en komt uit in 1987.
Het nummer staat wekenlang in de hitparade met als hoogste notering 18.
Nog steeds kiezen luisteraars van de top 2000 voor dit liedje over een scheiding.

De tekst werd geschreven door Bert Vervoorn en tekst en muziek werden vervolgens door Herman en Joseph bewerkt. Ze kenden de schrijver - Vlieland is een rode draad in hun gesschiedenis - omdat deze een vaste gast op Camping Stortemelk was.
Bert werkte weliswaar als audiotechnicus voor de omroep maar was en is zeer productief als liedjesmaker, en ook het nummer 'Regenpakkenweer' is van zijn hand en op een plaat van Circus Custers verschenen. Ook schreef hij voor Kinderen voor Kinderen.

Monica

Ik denk wel eens aan Monica
Die woonde in de straat op nummer zeven
ze bleef in een keer weg van school
en niemand wist waar of ze was gebleven
De meester zei: "Er zijn nogal problemen
met d'r moeder en haar vader
En Monica die woont nu voor een tijdje
bij haar moeder op een kamer"
En toen de school was afgelopen
liepen we langs het huis op nummer zeven
Dat was het huis van Monica
maar niemand wist waar of ze was gebleven
We vonden het wel spannend
Want we zagen dat het rolgordijn nog dicht was
Maar 's avonds zei m'n zusje
Dat ze zelf gezien had dat er binnen licht was

De meester zei de dag erna:
"Ik wil met jullie wat bepraten
Het gaat niet goed bij Monica in huis
dat heb je nu wel in de gaten
Haar vader en haar moeder hebben ruzie
en ze wonen niet meer samen"
Dat vonden wij wel vreemd
daar had je nooit wat van gemerkt als wij daar kwamen
Het duurde maar een week
en toen is Monica op school terug gekomen
Ze was een beetje stil
en soms dan leek het net of ze bijna zat te dromen
We vroegen wel eens wat er was gebeurd
en of haar ouders gingen scheiden
Maar Monica die haalde dan haar schouders op
bij alles wat we zeiden

Ik denk wel eens aan Monica
Ze is niet lang bij ons op school gebleven
Ze woont nu met haar moeder in een andere stad
Dat heeft ze ons geschreven

 

Op de B-kant van de single staat het nummer "Domino" - niet bepaald het sterkste nummer van het duo......
Geschreven vanwege (een van de?) eerste recordpogingen steentjes omgooien.

1987 - 5 jaar Circus Custers

logo is de eerste verzamelplaat. Na vele TV optredens, kinderprogramma's, en optredens in het land met een eigen band wordt een selectie verzameld van populair werk. Van ballads tot een heus carnavalnummer, en Monica is dan allang geen kinderliedje meer.

Nummers:

 • Monica
 • Jaloers
 • Ober
 • Wilde ganzen
 • Nog nooit
 • Vissen
 • Parkiet is dood
 • Verliefd
 • In de zomer
 • Drank en vrouwen
 • Jij bent als muziek
 • Allerschoonste stoepie
 • Louise
 • Hé hé deze avond

1989 - Kop in de wind

logo kwam uit in 1989 en werd geproduceerd door Herman Erbé & Joseph Custers.
Techniek: Ton Klein, Studio Telesound, Leeuwarden. Behalve Sara: Stustustudio in Utrecht.

Muzikanten:
 • Ton Scherpenzeel
 • Joseph Custers
 • Ab Tamboer
 • Leo Roodhof
 • Jan Vermeulen
 • Eddie Conard
 • Henk Temming
 • Wilco Zethof
 • Frans Span
 • John Eskes
 • Phil Mill
 • Eddie Mulder
 • Sander van Herk
 • Hubert Heeringa
 • Johan Slager
 • Theo Houtkoop
 • Herman Erbé

Nummers:
 • Kop in de Wind
 • Monica
 • Liefde op het eerste gezicht
 • Sara
 • Noor
 • Ik hou van alles
 • Vol, te vol
 • Vriendschap gaat voorbij
 • Jij hebt van die ogen
 • Nog nooit
 • M'n vader
Monica werd geschreven door Bert Vervoorn, Herman Erbé en Joseph Custers.
Sara door Henk Temming en Henk Westbroek.
De overige nummers zijn van Herman en Joseph.

1989 - Ik hou van alles

logo

verschijnt als single in 1990, en komt in de tipparade.
Het nummer is afkomstig van het album Kop in de Wind.

De hoesfoto is van Martin Kers.

Het gaat goed met Circus Custers - ze hebben het erg druk en de vrachtwagen - met logo - maakt heel veel kilometers.
Vaak begint de dag met een kinderoptreden in een theater en eindigt ze pas als er daarna nog een optreden met de band is gedaan.
Jan Zethof en Bert Koster verzorgen de techniek en reizen continu met Herman en Joseph mee, naast een aantal free-lance krachten.

1991 - Hun mooiste kinderliedjes van TV

logo

is een verzameling van liedjes uit de kinderprogramma's die Circus Custers veel bedacht en speelde en waarmee ze veel succes hebben gehad. En ja, al die liedjes werden ook vertolkt in kinderprogramma's op TV, van de NCRV disneydagen tot de Blufshow, Sesamstraat en diverse anderen.

Twee liedjes werden door Bert Vervoorn en Herman Erbé samen geschreven (Lijflied en Regenpakkenweer), alle anderen door Herman met door Joseph bewerkte en gearrangeerde muziek.

 

muzikanten:

 • John Eskes
 • Leo Roodhof
 • Phil Mill
 • Jan Zethof
 • Ben Brouwers
 • Herman Erbé
 • Joseph Custers

 

nummers:

 • Nooit meer bang
 • De bakker
 • Afwas
 • Prinsesje
 • Fanfare
 • Lijflied
 • Fiets
 • Regenpakkenweer
 • Superswing
 • Wens
 • Oh nee nee nee
 • Spoken
 • Tot ziens

 

De CD wordt in 1992 bekroond met een Edison en daar is het duo bijzonder blij mee. Het juryrapport: "Herman Erbé en Joseph Custers, die sinds 1981 Circus Custers vormen, hebben zich door de jaren heen verdienstelijk gemaakt met het schrijven en vertolken van vaak opvallend kinderrepertoire. De grote kracht van het duo wordt geëtaleerd in liedjes, waarin problemen van kinderen op een volwassen manier zijn beschreven. Liedjes, die verder opvallen door verfrissend taalgebruik en door de geheel eigen stijl waarmee ze worden uitgevoerd. Ze doorlopen bovendien een scala van stemmingen en "Afwas, Fanfare en M'n vader" behoren ertoe. in gezelschap van twaalf andere nummers vormen ze de inhoud van de bekroonde CD. "

Afwas is pure rock 'n roll: op swingende wijze wordt het dagelijks ritueel dat eigenlijk heel vervelend is erg leuk bezongen.

Fanfare verwoordt op poetische wijze de droom van een jongetje dat liever op een toeter speelt dan dat hij naar vioolles moet.

En M'n Vader gaat over wat zich in het hoofd van een kind afspeelt op het moment dat zijn ouders gaan scheiden maar dat niet met zoveel woorden duidelijk wensen te maken.

1990 - Het beste van Circus Custers

logo

5 jaar na 5 jaar Circus verschijnt de tweede verzamelaar, een CD met maar liefst 18 nummers: Het beste van Circus Custers. Nummers die al op de eerste verzamelplaat stonden staan weer op deze, en er zijn een aantal nieuwe (*) toegevoegd. Waarschijnlijk ligt de reden van de herhaling in het feit dat heel veel ouder werk - nu dat kon - op CD opnieuw werd uitgebracht. Maar na 10 jaar Circus Custers werd het ook moeilijker om nummers te maken waar de beide leden zich in konden vinden. Dat was overigens niet het geval als het ging om de kindervoorstellingen die ze maakten, met grote regelmaat verscheen een nieuw programma met steeds nieuwe liedjes.

 

Nummers:

 • Monica
 • Kop in de wind *
 • Jaloers
 • Ober
 • Jij hebt van die ogen *
 • Wilde ganzen
 • Mijn vader *
 • Vissen
 • Verliefd
 • Ik hou van alles *
 • In de zomer
 • Drank en vrouwen
 • Nog nooit
 • Jij bent als muziek
 • Allerschoonste stoepie
 • Louise
 • Hé hé deze avond
 • Parkiet is dood

1993 - Af en toe een bui

logo

De samenwerking wilde niet meer vlotten en de opnamen vonden soms zelfs zonder elkaar plaats. Herman nam 'De Zee' op met Cor Bakker op toetsen, en 'Amsterdam' a capella. Joseph was alleen in de studio bij de opname van 'Ik hou van jou'. Ook het nummer 'Onze vrije wereld' kwam zonder bemoeienis van Herman op de band.

Een bezoek aan Johannesburg - Zuid Afrika, leek voor een verbetering in de samenwerking te zorgen. Mandela was vrij, het ANC niet meer verboden en de culturele boycot werd opgeheven. Freek de Jonge, toneelgezelschap De Nieuw Amsterdam en Circus Custers werden gevraagd voor die gelegenheid over te komen en op te treden. Van het bezoek bestaat een gefilmd verslag: "Verbeteringe in wording" - uitgezonden door de VPRO in 1993.

In Johannesburg, waar niemand ooit van het duo gehoord had kwam weer even de oude energie naar boven. De zaal moest veroverd en werd veroverd. Bovendien leken de problemen waar zij zelf mee te maken totaal onbelangrijk in het licht van de situatie in Zuid Afrika.
Maar de opleving bleek van tijdelijke aard - het duo groeide verder en verder uit elkaar en al werd er nog dagelijks samengewerkt op het podium en zou er nog een prachtige kinderCD volgen, de vonk was verdwenen en de scheiding aanstaande.

 

Muzikanten:

 • Piano : Cor Bakker, Peter Schön
 • Keyboards: Peter Schön
 • Gitaar: Herman Erbé, Bert Meulendijk, Lex Bolderdijk, Frank Akkerman, Ben Brouwers
 • Saxofoon: Fred Leeflang
 • Blazers: The Stylus Horns (Jel Jongen, Wim Both, Philip Kolb, Ruud Breuls)
 • Bas: Eric Schoonderwoerd, Charly Angenois
 • Slagwerk: Gerhard Jeltes, Marcel Seriese
 • Percussie: Martijn Verdonk
 • Claps: Van Dik Hout
 • Koor: Ingrid Simons, Peter, Daan, Joseph, Herman, Maarten Veldhuis
 • Zang: Fay Lovski, Angela Groothuizen, Hasan Özgök, Joseph Custers, Herman Erbé

 

Coordinatie:

Daan van Rijsbergen

Techniek:

Sander Jansen en Paul Duwel

Arrangementen:

Dirk Keijzer en Peter Schön

 

Nummers:

 • Dan is er altijd nog je moeder
 • Ouwe lullen in de gloria
 • Zo alleen
 • De zee
 • Ik hou van jou
 • Amsterdam
 • Ga nu de straat op
 • Onze vrije wereld
 • We doen niet alles samen
 • Ik wou
 • Te snel voorbij
 • Les twee
 • Soms moet je een keuze maken (geschreven op initiatief van het nationaal comittee 4&5 mei en uitgevoerd tijdens de 12 bevrijdingsfestivals van 1993)

 

Tekst en muziek van J. Custers en H. Erbé met uitzondering van

 • 'Ik hou van jou' - B. Vervoorn, J. Custers en H. Erbé
 • 'We doen niet alles samen' - A. Bras, J.Custers, R.A. Bergsma en H. Erbé
 • 'Soms moet je een keuze maken' - A. Groothuizen, F. Lovski, H. Özgök, E. Burgos, J. Custers, H. Erbé en D. van Rijsbergen.

1993 - We doen niet alles samen

logo

is de laatste single voor volwassenen die van Circus Custers wordt uitgebracht.
Het nummer is geschreven door Arjen Bras:

We doen niet alles samen
daarvoor zijn we te verschillend
maar wat we samen deden is veel meer dan samen zijn
gaat dieper dan de zee, hoger dan de bergen
verder dan de verste ster die aan de hemel staat.

 

Uiteraard gaat deze tekst over een liefdesrelatie, maar de tekst lijkt ook van toepassing op de situatie waarin Herman en Joseph verkeren. Ze deden veel moois samen, maar blijken te verschillend en zullen als de lijst met al geboekte optredens is afgewerkt niets meer samen doen.

1994 - Kunst en vliegwerk

logo

bevat de liedjes van het laatste kindertheaterprogramma van Circus Custers en liedjes die geschreven werden voor ARTKIDS - een kunstprogramma voor kinderen, uitgezonden door de TROS en gepresenteerd door Circus Custers. Met wekelijks een lied, en een act van Herman's alter ego Flodder. (Flodder hoorde bij Herman na heel veel voorstellingen van de Kindermuziekshow die veelal in grote sporthallen en tenten gespeeld werd, naast de programma's in theater die kleiner gemonteerd waren).

Nummers:

 • School
 • Kunst moet swingen
 • Mondriaan
 • Graffiti
 • Rembrandt
 • Schatrijk
 • En...
 • Vliegen
 • Hoogtevrees
 • Edison
 • In de zomer
 • Honderdduizendtien
 • Vliegfiets
 • De papegaai van opa

De juweeltjes:

Hoogtevrees - een echte angst helder en herkenbaar verwoord

Honderduizendtien - ontroerend liedje over een dementerende opa

Opa is niet gek,
telt madeliefjes in het gras,
telt madeliefjes,
hoorde dat hij al bij honderdduizend was.
Als ik hem vraag naar vroeger
schiet hem wel eens wat te binnen,
hij raakt heel snel de tel kwijt,
moet hij weer opnieuw beginnen.
Soms praat hij in zichzelf,
praat 'ie uren over toen
en dat is zo mooi dat ik hem vaak
ga helpen tellen in het plantsoen.

De Papegaai van Opa:

De papegaai van opa
mocht niet mee toen hij verhuisde,
ze mogen daar geen beesten in dat huis
De papegaai van opa mocht niet mee toen hij verhuisde,
nou woont dat ouwe beest hier in dit huis.

Als je je hele leven met z'n tweeen bent geweest,
dan is het maar heel moeilijk te verkroppen,
is voor die man een ramp en voor het beest is het
totaal geen feest
dat ze je in een nieuwe kooi gaan stoppen.

De papegaai van opa mocht niet mee toen hij verhuisde
gewoon omdat dat in de regels staat,
De papegaai van opa mocht niet mee toen hij verhuisde,
dat beest heeft nou al jaren niet gepraat.

En ook al geef ik hem het allerduurste papegaaienvoer,
dan raakt hij het niet aan wil hij niet eten,
het leven interresseert het ouwe beest ineens geen malle moer,
net of hij opa maar niet kan vergeten.

De papegaai van opa mocht niet mee toen hij verhuisde,
voor allebei zo stil, een beetje raar,
de papegaai van opa mocht niet mee toe hij verhuisde,
ik doe ze vaak de groeten van elkaar.